Elkötelezettség növelő webes tartalmak

Unásig hallottuk már, hogy a tartalom a király, de az elkötelezettség az, ami valójában meghatározza a minőséget. Ebben a cikkben adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan készítsen minőségi posztokat különböző formátumokban és tartalomtípusokban, amelyek segítenek webes és közösségi média stratégiai céljainak elérésében.

Napjainkban a tartalomstratégia a márka pozicionálásában az egyik legfontosabb tényezővé vált. Nemcsak a webes tartalmakról beszélünk, hanem a közösségi hálózatokról is, amelyek segítenek a márkaüzenetek terjesztésében, a célközönséggel való kapcsolattartásban, és ami a legfontosabb: a márka számára a legmegfelelőbb módon kommunikálni.

A különböző típusú tartalmak és formátumok számos lehetőséget kínálnak, attól függően, hogy mit szeretnénk közvetíteni a közönségünk felé. Tudnunk kell jól megválasztani a formát, amelyik az adott pillanat, hálózat és az információ típusának sajátos igényeit a legjobban kielégíti.

A webes tartalmak típusai: avagy hogyan növelhető a weboldalon töltött olvasási idő

Amikor webes tartalmat készítünk az egyik fő célunk, hogy növeljük az átlagos időt, amit a felhasználó az oldalon eltölt. A Google értékeli azokat az oldalakat, akik olyan tartalmat kínálnak, mely a felhasználót maradásra bírja.

Az oldalon eltöltött idő a tartalom minőségét és a felhasználó érdeklődését tükrözi, ezáltal nyújtunk értéket az olvasó számára.

A szövegen kívül hozzá tartozó elemekre is időt kell fordítanunk hogy kellemesebbé és fogyaszthatóbbá tegyük az oldalt. Az alábbiakban mutatunk néhány webes tartalmat, amelyek segítenek elérni célunkat.

Webes tartalomtípusok: hogyan növelhető az olvasási idő a weboldalon?

Hogyan kell bejegyzés:
A közösségi médiában a legnépszerűbb és legtöbbet megosztott tartalom az, amelyik megtanítja az olvasóknak, hogy „hogyan kell csinálni”. Miért olyan népszerűek ezek a posztok? Elsősorban azért, mert didaktikusak; jól összefoglalják az információt, és gyorsan olvashatóak (a szerint egy poszt olvasási ideje nem lehet több 7 percnél). A felhasználók többsége valamilyen problémára keres megoldást az interneten, ezért olyan hatékonyak a „Hogyan kell” cikkek: megoldást adnak.

Infografikák:
A képek sokszor hatékonyabbak mint a szöveges tartalom. Ezért olyan népszerűek az infografikák az internetezők körében. Az információkat és statisztikákat vizuálisan összefoglaló grafikák nagyon közvetlen módon közvetítik az információkat. Az infografikák hátránya, hogy elkészítésük sok időt igényel, ráadásul némi tervezői tudást is igényelnek. Vannak azonban olyan online eszközök, mint az Easel.ly, amelyek letölthető és ingyenes sablonok segítségével megkönnyítik ezt a munkát.

Listák:
A listákba szerkesztett cikkek nagyon vonzóak az olvasók számára, mert rögtön a lényegre térnek, és kiküszöbölik a felesleges információkat. A listák tömören, világosan és rendszerezve adják meg a témával kapcsolatos összes információt. Egyértelmű példa erre a fajta bejegyzésre éppen ez a cikk, amely 10 olyan tartalomtípust ad, amelyet az emberek szeretnek megosztani.

Esettanulmányok:
Az esettanulmányok egy adott terület sikertörténeteiről szóló tanulmányok, amelyekből megtanulhatjuk, hogyan kell jól csinálni dolgokat. Miért népszerűek? Mert nem elvont dolgokról beszélnek, hanem valós esetekről, amelyek megtörténtek és sikeresek voltak. Ráadásul a B2B marketing szakemberek az esettanulmányokat tartják a leghatékonyabb tartalommarketing technikának, ha minőségi leadek megszerzéséről van szó.

Kurátori tartalom: Avagy az értékes tartalmak összegyűjtése. Ha van valami, amit az olvasók szeretnek, akkor az az olyan tartalom, amely túlmutat a többin – nem csak arról beszél, amit már ismernek. A marketingben ezt nevezik tartalomkurálásnak, és abból áll, hogy egy adott témáról összegyűjtjük az információkat, csiszoljuk és frissítjük a saját szempontjainkkal, majd elérhetővé tesszük az internetezők számára. Ezt tartják értékes tartalomnak, hiszen így megspórolják a keresési időt és a felesleges olvasást, ráadásul további tartalommal látják el őket.

Videók: A képekhez és az infografikákhoz hasonlóan a videók is páratlan vonzerővel rendelkeznek más formátumokhoz képest. És ezt nem csak mondjuk, ez tükröződik a vállalatok videomarketingre vonatkozó adataiban is.

Statisztikák, számok és adatok: A számok mindig hitelesebbé teszik a tartalmat, mint a szavak. Ezért a felhasználók előnyben részesítik azokat a posztokat, amelyek jelentésekből, tanulmányokból vagy felmérésekből származó adatokat tartalmaznak. Azáltal, hogy bizonyított kutatásokra alapozunk, az internetezők hajlamosak többet elhinni abból, amit olvasnak. Bár kissé fárasztó lehet dokumentumokat olvasni, amíg megtaláljuk a megfelelő statisztikát, ezzel elérhetjük a kívánt megkülönböztetést. Ugyanakkor tekintélyt biztosítunk a tartalmunknak.

Eszközök vagy alkalmazások: A felhasználók számára hasznos alkalmazásokat vagy eszközöket megkönnyítő bejegyzések nagyon hasznosak, mivel a keresési idő megtakarítását és a munka egyszerűsítését szolgálják. Például egy közösségi menedzser, akinek vonzó képeket kell használnia az általa kezelt közösségi hálózatokhoz, örülne egy listának azokról az eszközökről, amelyek segíthetnek neki ebben a folyamatban.

Interjúk:Az interjúk egyedi tartalmak, tekintve, hogy olyan információkat nyerünk belőlük, amelyekkel senki más nem rendelkezik. Keresse meg a célpiacán a gondolkodó vezetőket, és készítsen velük interjút, amivel nagy hitelességet szerezhet a felhasználóktól. Ráadásul az interjúalanyok meg fogják osztani az interjút a követőikkel, és akárcsak egy influencer esetében, ez is forgalmat fog generálni az oldalad felé, és népszerűbbé teszi a cikkedet.

Vélemények termékekről vagy szolgáltatásokról: A vélemények nagyon jól működnek egyes embereknél, akik információt keresnek egy bizonyos termékről vagy szolgáltatásról. Mielőtt ténylegesen megvásárolnák, hajlamosak utánajárni, és az egyik ilyen út az internet. Azáltal, hogy termékeket tesztel és véleményt ír róla, ajánlja vagy nem ajánlja, a felhasználó egyedi és értékes tartalmat hoz létre, amit a felhasználók nagyon értékelnek.

A közösségi média és a tartalomtípusok az elköteleződés generálására

Amikor a közösségi média stratégiáról beszélünk, a tartalomformák is kulcsfontosságúak a terv elkészítésekor.

A különböző közösségi hálózatok egyre inkább hasonló funkciókkal és eszközökkel rendelkeznek egymás között. Korábban a sztori formátum csak a Snapchatre volt jellemző, míg ma már az Instagram, a Facebook és a Whatsapp is kínálja. Ez lehetővé teszi, hogy a tartalomkészítés során többet játszhassunk az egyes platformokon.

A fontos az, hogy tudjuk, milyen közösségi hálózatokat használjunk, hogy a tartalommal elérni kívánt üzleti célokra, a vevői személyiségekre és a rendelkezésünkre álló erőforrásokra összpontosíthassunk.

De vajon milyen típusú megjelenésekkel növelhetjük a leginkább elkötelezettséget a közösségi hálózatokon:

Történetek: friss és természetes tartalmat nyújtanak a felhasználóknak. Lehetőséget nyújtanak a márka értékeinek megismerésére (különösen, ha személyes márkáról beszélünk), amelyekről könnyebb gondolatokat és reflexiókat közvetíteni, ami növeli a fiókhoz való hűség érzését. Emellett nagyobb láthatóságot biztosítanak a posztoknak és linkeknek és a kérdés- és kvízfunkciók révén ösztönzi a felhasználókkal való interakciót.

TikTok Reels: a reels kiemelkedő megjelenési forma az Instagramon és a TikTok-on. Ez egy olyan tartalomtípus, amely könnyen vírusszerűen terjed, és a felhasználók lazább oldalát mutatja meg.

Miért működik ilyen jól? Mert ez egy rendkívül vizuális, dinamikus formátum, sok lehetőséggel a tartalomkészítés során mely nagyobb elkötelezettséget kap.

Videós marketing: nem hagyhatjuk ki az összes olyan posztot, amely videókat tartalmaz. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy értéket, információt és márkaismertséget nyújtsunk. Ráadásul ez a tartalomtípus jól működik a különböző közösségi médiaplatformokon.

Felmérések: Ez egy módja annak, hogy közelebb kerüljünk a felhasználókhoz, megismerjük a különböző ötletekkel kapcsolatos preferenciákat és álláspontokat, és nagyobb interakciót hozzunk létre a követőkkel. A kulcs az, hogy tudjuk, milyen kérdést tegyünk fel annak a közösségi hálózatnak megfelelően, amelyben találjuk magunkat.

Mémek: Ki ne osztana meg néha-néha mémeket a barátaival? Az ilyen típusú képeket kommentálják és osztják meg a legtöbbet a közösségi hálózatokon, de ezek erősen függnek a márka és az ágazat nyelvezetétől. Fontos elemezni, hogy az ilyen típusú tartalmak megfelelnek-e a márka irányelveinek.

Összefoglalva, sokféle formátum és mód van a tartalom létrehozására, de a legfontosabb, hogy értéket nyújtson a vevői típusok számára. Tervezzünk különböző posztokat a vevői személyiségek igényeinek megfelelően mely lehetővé teszi számunkra a különböző üzleti céljaink elérését.

Legújabb bejegyzések

Hogyan kerülhet fel vállalkozásod a Google Maps-re?

A digitális korban a vállalkozások online láthatósága kulcsfontosságú. A Google Maps az egyik legnagyobb hatású platform, amelyet egy vállalkozás felhasználhat annak érdekében, hogy közelebb kerüljön ügyfeleihez, és jobb helyi elérést érjen el.

Elolvasom!