Ezeket a hibákat ne kövesd el a Google Tag Manager beállítása során

A Google Tag Manager (GTM) egy hihetetlenül hatékony eszköz, amely a weboldaladon és mobilalkalmazásaidban futó kódok kezelését egyszerűsíti. Miközben a GTM lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy anélkül kövessenek, teszteljenek és mérjenek eseményeket, hogy egyetlen kódsorba is bele kellene nyúlni, számos hiba csapdába ejtheti a kezdőket és akár a tapasztaltabbakat is. Íme hét gyakori hiba, amit mindenképpen kerülni kell, amikor beállítasz vagy használsz egy GTM fiókot:

  1. A tesztelés kihagyása az élesítés előtt A változtatások élesítése előtt mindig használd a GTM beépített előnézeti és tesztelési módját. Ez lehetővé teszi, hogy lássd, milyen címkék futnak egy adott oldalon, és kizárhatod az esetleges hibákat, mielőtt valós látogatók találkoznának velük.
  2. Többszörös fiókok és tárolók felesleges létrehozása Mielőtt új fiókot vagy tárolót hoznál létre, mindig győződj meg arról, hogy szükséged van-e rájuk. Felesleges fiókok és tárolók zavart okozhatnak, és megnehezíthetik a kódok kezelését.
  3. Nem használsz változókat megfelelően A változók a GTM egyik legdinamikusabb eszközei, amelyek lehetővé teszik az információk újbóli felhasználását címkékben és eseményekben. Ne mulaszd el kihasználni ezt a rugalmasságot a változók megfelelő létrehozásával és konfigurálásával.
  4. Hanyagolás a felhasználói jogosultságok terén A GTM lehetővé teszi, hogy különböző felhasználói szinteket adj meg, mint például olvasási, írási és törölni tudó jogosultságok. Ne adj ki feleslegesen széles körű jogosultságokat, különösen nem éles környezetben.
  5. Nem használsz verziókezelést A GTM lehetőséget kínál arra, hogy minden módosításodat verziózz, így könnyen visszatérhetsz egy korábbi állapothoz, ha valami balul ütne ki. Ne hanyagold el ezt a lehetőséget.
  6. A környezetek használatának kihagyása A GTM környezetek funkciója lehetővé teszi, hogy különbséget tegyél például a fejlesztési, tesztelési és éles környezetek között. Ne hagyatkozz csak egy környezetre, mivel ez megnehezíti a tesztelést és növeli a hibák kockázatát.
  7. Nem frissítés a legújabb GTM verzióra Ahogy a legtöbb online eszközzel, a GTM-mel is fontos, hogy mindig a legújabb verziót használd. A régebbi verziók esetleg nem tartalmaznak bizonyos frissítéseket vagy javításokat, ami problémákat okozhat a címkék futtatásakor, például a Google shopping hirdetések beállításakor.

A Google Tag Manager esetleges csapdái

A digitális marketing világában a Google Tag Manager (GTM) az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt eszköz a weboldalakon történő címkézéshez és a felhasználói viselkedés nyomon követéséhez. Az eszköz használatának előnyei vitathatatlanok: egy központi helyről kezelhetjük a címkéket, javíthatjuk a weboldal betöltési sebességét és sok más előnyt is kínál. Azonban, mint minden erőteljes eszköz, a GTM-nek is vannak buktatói. A nem megfelelő beállítások és hibák nemcsak zavaróak, hanem torzított vagy hiányzó adatokhoz is vezethetnek. A következőkben bemutatjuk a leggyakoribb hibákat és tippeket kínálunk azok elkerülésére, hogy a GTM használatából a legtöbbet hozd ki.

Túlbonyolított címkék és események létrehozása A Google Tag Manager erőteljes és sokoldalú eszköz, de sokan beleesnek abba a csapdába, hogy túlságosan bonyolult címkéket és eseményeket hoznak létre. Az egyszerűség nem csak a kódolásban és a webdesignban fontos; a címkék és az események létrehozása során is fontos. Bonyolult események és címkék nemcsak megnehezítik az analitikai jelentések értelmezését, de azok módosítását is. Kezdd egyszerűen, és csak akkor add hozzá a további részleteket, ha valóban szükséges.

Elmulasztod az adatvédelmi elvek követését Az online adatgyűjtés és -megosztás korában az adatvédelem fontosabb, mint valaha. Sok országban és régióban vannak jogszabályok és irányelvek, amelyek meghatározzák, hogy milyen információkat gyűjthetsz és hogyan használhatod fel azokat. A Google Tag Manager használatakor győződj meg róla, hogy minden címke, változó és esemény, amelyet létrehozol, összhangban van az adatvédelmi elvekkel és az érvényben lévő jogszabályokkal.

Nem veszed figyelembe mobil felhasználókat. A mobil böngészés ma már meghaladja a desktop böngészést sok régióban, ami azt jelenti, hogy a mobil felhasználói élménynek optimalizálnak kell lennie. Sokan elfelejtik, hogy a GTM beállításainak és címkéinek működnie kell mind desktopon, mind mobil eszközökön. Ne tegyél feltevéseket arról, hogy egy címke vagy esemény, ami desktopon működik, ugyanúgy fog működni mobil eszközökön. Teszteld a beállításaidat különböző eszközökön, hogy biztosítsd a kiváló felhasználói élményt minden platformon.

A Google Tag Manager nagyfokú rugalmasságot és kontrollt biztosít a weboldalad és mobilalkalmazásaid követésében. Azonban, mint minden erőteljes eszközzel, fontos, hogy gondosan és tudatosan használd. A fenti hibák elkerülésével biztosíthatod, hogy a GTM-mel végzett munkád hatékony, pontos és problémamentes legyen.

Legújabb bejegyzések

Hogyan kerülhet fel vállalkozásod a Google Maps-re?

A digitális korban a vállalkozások online láthatósága kulcsfontosságú. A Google Maps az egyik legnagyobb hatású platform, amelyet egy vállalkozás felhasználhat annak érdekében, hogy közelebb kerüljön ügyfeleihez, és jobb helyi elérést érjen el.

Elolvasom!