Miért van szüksége vállalkozásának tesztelésre

A projekt sikeréhez kulcsfontosságú az ügyfelek megértése. A használhatósági tesztelés (Usability testing) inélkülözhetetlen eszköz, amikor a termék vagy szolgáltatás problémáinak felderítéséről és megoldásáról van szó.
Ha számtalan órát és nagy összegeket fektetettünk egy digitális termék – legyen az egy weboldal vagy egy alkalmazás – elkészítésébe, enyhén szólva is elkeserítő lehet, ha a bevezetés után a felhasználóknak nehézséget okoz a termék használata. Ezért olyan fontos a használhatósági tesztelés.

Egy reprezentatív felhasználó megfigyeésésvel, aki számos feladatot végez el a platformon, mindenféle információt összegyűjthetünk, amely segíthet a változtatások végrehajtásában és a problémák kiküszöbölésében a felhasználói élmény javítása érdekében.

A használhatósági tesztelés elvégzése a webhely vagy alkalmazás elindítása előtt, közben és után lehetővé teszi, hogy optimalizálja erőforrásait, és – ami a legfontosabb – elkerülje a jövőbeni problémákat.

Ebben a bejegyzésben mélyen belemerülünk a használhatósági tesztekbe, hogy megtudjuk, miért is olyan fontosak ezek az Ön vállalkozása számára.

Mi az a használhatósági tesztelés?

A használhatósági tesztelés egy termék vagy szolgáltatás használhatóságának értékelésére irányuló tesztek elvégzését jelenti. A reprezentatív felhasználók által végzett tesztek hipotézisek bizonyítására, utak feltárására és/vagy feltételezések megerősítésére szolgálnak, de ami a legfontosabb, a termék használhatósági szintjének és az ügyfél potenciális elégedettségének mérésére.

A használhatósági teszt során a résztvevőtől számos feladat elvégzését kérik, miközben a csapat különböző tagjai figyelik, hallgatják és jegyzetelnek. A résztvevőt például arra kérhetik, hogy vásároljon, vagy keressen meg egy adott információt.

A cél a használhatósági problémák azonosítása, minőségi adatok összeállítása és a résztvevő elégedettségének meghatározása. Ezért fontos arra összpontosítani, hogy hogyan végzik el a rájuk bízott feladatot, milyen utat választottak a feladat elvégzéséhez, és hogy könnyű volt-e számukra a feladat elvégzése vagy sem.

használhatósági tesztelés a gyakorlatban

Mire használják a használhatósági teszteket?

A használhatósági teszt konkrét célja attól függ, hogy mit elemez. Általánosságban a tesztelés a következőket szolgálja:

a termék vagy szolgáltatás kialakításával kapcsolatos problémák azonosítása
a fejlesztési lehetőségek feltárása
a célfelhasználó viselkedésének és preferenciáinak megismerése


Mi a különbség a használhatósági tesztek és a fókuszcsoportok között?

Bár hasonlóan hangozhatnak, a használhatósági tesztek és a fókuszcsoportok nem ugyanazok. Jakob Nielsen szavaival élve a fókuszcsoportok „azt értékelik, amit a vásárlók mondanak, és nem azt, ahogyan a vásárlók ténylegesen működtetik a terméket”.

Általánosságban elmondható, hogy a fókuszcsoportok arra szolgálnak, amikor azt szeretné megtudni, hogy a felhasználók mit éreznek egy termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, vagy amikor betekintést szeretne nyerni a lehetséges fejlesztésekbe, új alkalmazásokba stb.

A használhatósági tesztek ezzel szemben a fejlesztési folyamat bármely pontján alkalmazhatók, hogy lássuk, jó irányba haladunk-e, és segítsenek megérteni, hogyan és miért használják a felhasználók a terméket egy bizonyos módon.

A használhatósági tesztelés és az UX

A használhatósági tesztelés lehetővé teszi a tervező, fejlesztő és UX élmény tervező csapatok számára, hogy azonosítsák a webhely vagy alkalmazás esetleges problémáit, mielőtt az eljutna a felhasználóhoz. Minél hamarabb azonosítják és oldják meg a problémákat, annál kisebb a valószínűsége, hogy visszaesés és további költségek merülnek fel.

A használhatósági tesztelésnek előnyei:

Objektív, pontos és közvetlen visszajelzést nyújt a felhasználó weboldal vagy alkalmazás használatával kapcsolatos tapasztalatairól.
Lehetővé teszi a megoldás tesztelését a gyártásba adás előtt, hogy a lehetséges problémákat fel lehessen fedezni.
Lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy a felhasználók sikeresen el tudnak-e végezni bizonyos feladatokat, és megtudhatja, hogy mennyi időbe telik ez nekik.
Segít azonosítani azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termék javítható, hogy kiemelkedjen a versenytársak közül.
Lehetővé teszi, hogy megértse, mennyit javult a termék a felhasználóbarátság, a tanulási görbe, az elégedettség stb. tekintetében.
Segít javítani a mérőszámokat (beleértve a konverziót is) a használhatóság tesztelésével és optimalizálásával.
Elősegíti a felhasználó-központúságot a csapaton belül.
A tesztek gyorsan és egyszerűen elvégezhetők, mivel alig igényelnek infrastruktúrát vagy anyagot. Mindössze egy szobára, egy számítógépre és egy notebookra van szükség.


Miért fontos a tesztelés az Ön vállalkozása számára?

A UX-szakértők a termék minden egyes iterációjánál végeznek használhatósági vizsgálatokat. A folyamat középpontjában a valódi felhasználó tapasztalata áll: a problémákat az ő szemszögükből azonosítják, majd megoldásokat találnak és tesztelik, hogy kiderüljön, valóban működnek-e.

A problémák korai felismerése a folyamat elején időt és pénzt takarít meg a vállalkozásoknak. Ha a fejlesztők kénytelenek felülvizsgálni egy nem megfelelő dizájnnal bevezetett termék kódját, nagyobb a valószínűsége annak, hogy további költségek és késedelmek merülnek fel.

A szoftverben lévő hibák felderítésének és kijavításának költségei idővel exponenciálisan nőnek, ami közvetlenül kihat a munkafolyamatokra és a fejlesztésre.

A hibák helyszíni kijavítása hihetetlenül költséges és kockázatos. És ez a költség nem csak a jelenben elvesztegetett idő és erőforrások, hanem a jövőben elvesztett lehetőségek formájában is jelentkezik.

Ha a projekt aktív, akkor prioritást adhat az alkalmazás vagy a weboldal egyes funkcióinak vagy oldalainak. Ez lehetővé teszi, hogy elsősorban azon oldalak használhatóságának optimalizálására összpontosítson, amelyek célja a konverzió, és ezáltal javítsa a vásárlási folyamatot.

A használhatósági tesztek előnye, hogy könnyen beállíthatók, és a projekt mindenkori követelményeihez igazíthatók.

A fentieket figyelembe véve kifejezetten ajánljuk a használhatósági tesztek elvégzését digitális projektje számára, bármilyen típusú legyen is az: az ötletelési fázistól kezdve és annak teljes életciklusa alatt. Így tesztelhetjük az ötleteket, optimalizálhatjuk a tervezést, javíthatjuk a folyamatokat, és végső soron felhasználóközpontú terméket kínálhatunk az ügyfeleknek.

Legújabb bejegyzések

Hogyan kerülhet fel vállalkozásod a Google Maps-re?

A digitális korban a vállalkozások online láthatósága kulcsfontosságú. A Google Maps az egyik legnagyobb hatású platform, amelyet egy vállalkozás felhasználhat annak érdekében, hogy közelebb kerüljön ügyfeleihez, és jobb helyi elérést érjen el.

Elolvasom!